De dierencoach met een missie

Janine Keijser is dierencoach en auteur van de boeken Rauw en Beproevingen. Deze boeken zijn eco-thrillers, een boodschap in de vorm van spannende verhalen. Ik vind haar een prachtige auteur, omdat zij zo puur schrijft vanuit haar hart. Haar verhalen zetten je zeker aan het denken. Janine schrijft met haar passie voor dieren en de wens voor een betere wereld. Haar missie is om lezers bewust te maken van dierenleed. Aangrijpende gebeurtenissen brengt zij over met liefde, lach en verdriet. Janine weet waar ze het over heeft en dat maakt haar een vakvrouw. Wat haar een mooi mens maakt is, dat ze zich onvoorwaardelijk inzet voor onze dieren die hun stem niet kunnen gebruiken.  

Hoe ben je met schrijven begonnen?
Als kind schreef ik al spannende verhalen, maar tijdens mijn studietijd schreef ik met name zakelijke of juridische stukken en geen fictieve verhalen meer. Pas na een hele moeilijke periode in mijn leven, toen ik mijn vader te jong verloor en een ongeval kreeg waar ik lang van moest revalideren, heb ik de pen weer opgepakt. Ik ben toen begonnen aan mijn eerste boek, de ecothriller Rauw, die ook autobiografische kantjes heeft. 

Hoe heeft schrijven jouw leven veranderd? 
Schrijven was voor mij een manier om in een andere wereld te zijn en me over te geven aan mijn eigen verbeeldingskracht en creativiteit. En tegelijkertijd kon en kan ik nog steeds via het schrijven zaken kwijt die ik heel belangrijk vind om te delen en waar ik me heel druk om kan maken, zoals de misstanden in de verschillende dierenindustrieën. Schrijven is voor mij zowel een uitlaatklep als een manier van opladen, want ik kan ook echt genieten van de personages en de spannende scènes die ik creëer.

Waar haal jij je schrijfinspiratie vandaan? 
Uit mijn eigen leven, mijn passie om de wereld een stukje diervriendelijker te maken en uit onderzoek dat ik doe of interviews die ik afleg, zoals met mensen die inside information hebben en hun geheimhoudingscontract willen verbreken om aan het licht te brengen wat er achter gesloten deuren speelt. Mijn ecothrillers zijn altijd op grondig onderzoek en ware feiten gebaseerd, maar voor de verhaallijn laat ik me leiden door mijn eigen verbeeldingskracht. 

In hoeverre associeer jij je met Lara, de hoofdpersoon in jouw boeken? 
Soms vereenzelvig ik me wel met Lara, ze heeft vergelijkbare dingen als ik meegemaakt en heeft ook enigszins dezelfde karaktertrekken. Maar in sommige opzichten is ze echt anders dan ik ben, wat avontuurlijker denk ik en ze brengt zichzelf nog vaker in de problemen dan ik, haha. 

Hoe ben je op het verhaalidee van je boeken gekomen? 
Ik schrijf over onderwerpen die ik belangrijk vind en graag wil delen met de wereld. Ik doe eerst veel onderzoek en ook baseer ik hier en daar dingen op eigen ervaringen. De verhaallijn zit soms van tevoren in mijn hoofd, dan zie ik het verhaal voor me als ik wandel of in bed lig, en dan weer begin ik gewoon met schrijven en verras ik mezelf met een hele onverwachte plotwending.  

Kun je iets vertellen over jouw research? Waar begin je, wat komt er allemaal bij kijken en wanneer is het genoeg? 
Ik ben van beroep uit jurist, dus ik doe niet alleen onderzoek via zoekmachines maar ook in overheidsdocumenten, wetgeving en rechtspraak. Ook heb ik geregeld veldonderzoek gedaan, dus zelf achter gesloten deuren gekeken of mensen geïnterviewd die achter de schermen hebben gewerkt of als activist bepaalde zaken hebben gefilmd. Ik doe veel onderzoek, maar op gegeven moment ben ik klaar, want de research is ook heftig en je kunt niet alles in je boek verwerken. Dan stort ik me daarna op het schrijfproces en daar word ik altijd blij van, zeker de spannende scènes verzinnen. Als je dan in de schrijfflow zit waarin alles precies samenkomt en alle losse eindjes passen, dan is dat een heerlijk gevoel. 

Welke tips geef jij schrijvers over het schrijfproces? 
Bedenk eerst de grove lijnen van je verhaal en doe daarvoor de benodigde research. Ga daarna gewoon beginnen met schrijven. Denk niet alles van tevoren uit, maar laat je meenemen door je eigen creatieve flow en verbeeldingskracht. Ik ben zelf op mijn best als ik gewoon ga zitten en begin te tikken op mijn pc en alles om me heen vergeet. Dan word je onderdeel van je eigen verhaal en gaat het voor jezelf leven. En als het voor jezelf leeft, dan pas kun je het levendig en beeldend overbrengen aan je lezer. 

Welke tips geef jij schrijvers over het uitgeeftraject van een boek?
Redigeer je boek streng. Kijk echt goed naar zaken die je beter kunt schrappen of overnieuw moet schrijven, voordat je een uitgever benadert. Vraag ook aan mensen uit je omgeving om je manuscript van eerlijk commentaar te voorzien. Ook voor spel- of typefouten moet je je eigen werk meerdere malen doornemen, soms zie je de eerste keren iets over het hoofd. Ben je minder goed in spelling? Dan zou ik aanraden iemand in te schakelen die je daarbij kan helpen. Richt je pijlen op meerdere, ook kleine uitgeverijen, want de grote uitgevers kijken meestal niet eens naar de manuscripten van nog niet gevestigde auteurs. Je kunt je boek natuurlijk ook in eigen beheer uitgeven, maar daar ben ik zelf niet in thuis. Voor zowel selfpubbers als schrijvers voor een uitgeverij geldt dat promotie een heel belangrijk onderdeel is van het uitgeefproces; begin al met promoten in je netwerk en op sociale media voordat je boek uitkomt. En heel belangrijk: wees niet alleen maar kritisch naar jezelf, want een boek schrijven en uitgeven is vaak een jarenlang proces en je mag best heel trots zijn wanneer je het eindresultaat eindelijk in handen hebt! 

Ter gelegenheid van Valentijnsdag heeft Janine Keijser een kort romantische verhaal geschreven met Lara, Sebastian en Colin. Dit zijn ook de hoofdpersonen van haar tweede boek Beproevingen.

Klik op de cover hieronder om deze gratis te downloaden.